Selecteer een pagina

Hout

van Nico.

Welk hout gebruik ik?

Hout verzamelen is een dagtaak. Sinds ik ben gaan hakken zijn mijn tochtjes buitenshuis fors veranderd. Ik speur altijd naar een uitdagend stuk hout.

Esdoorn, wilg, linde en populier zijn veel voorkomende bomen. En die waaien ook nog eens snel om. Dit hout is veel te vinden en gebruik ik regelmatig.

Hout van een vruchtenboom vind ik veel boeiender. Dit hout is grilliger gevormd en heeft mooie verkleuringen. Denk aan een appelboom of Japanse kers maar ook aan de meidoorn.

Twee houtsoorten staan met stip bovenaan. Die krijgen hieronder een eervolle vermelding.

Eik

Eiken heeft een mooie associatie; stoer en robuust.  En zo is het ook. Het is hout dat zich grof laat bewerken. Dat is de stijl waar ik me goed bij voel.

Eikenhout gaat erg lang mee. Deze beelden kunnen goed buitenstaan. Ze krijgen uiteindelijk een mooie grijze tint.

Wat is het een voorrecht om in een dikke eikenstam te hakken.

Goudenregen

Hout van de goudenregen heeft prachtige tekeningen met heel gevarieerde patronen. Aan de buitenkant(spinthout) is het helderwit. Dit geeft de beelden een mooi accent. De binnenkant(kernhout) kleurt donkerbruin. Het hout is vrij hard en blijft lang mooi.

Het is lastig om aan goudenregenhout te komen. De boom (of struik) is vrij zeldzaam en het gaat vaak om dunne stammetjes.

Grillig of regelmatig

Het liefste heb ik grillig gevormd hout. Knoesten, stronken, scheuren en holtes maken het hakken spannend en veelzijdig. Het is altijd afwachten welke lijnen en ruimtes ontstaan als ik het rotte hout heb weggehakt.

Als ik op pad ben verminder ik vaart bij een omgekapte boom of sta ik stil. Stapels openhaardhout (liefst voor ze gekloofd worden) hebben mijn buitengewone interesse.

Ik heb gemerkt dat mensen graag bereid zijn om  hout af te staan als ik er om vraag. Soms heb ik geluk dat er een mooie stronk langs de weg ligt of in een container is gedumpt.

Ik ben ook erg blij met Koet Hoveniers. Boomspecialisten van wie ik regelmatig een mooie stam heb gekregen.

Voor  eiken- en goudenregenhout kijk ik veel op marktplaats. Dat heeft mooie deals opgeleverd.